Pimmelaar - Schildwolde

2 x 20 stands zij-aan-zij hydraulisch bediende semi-snelwisselstal Onesto met voeren, subway, verstelbare putvloer en DemaTron 70/75 melkmeting.

Artikel Boerderij

Van 7,5 naar 3 uur melken daags

Maatschap Pimmelaar koos voor een 2 x 20 stands zij-aan-zij hydraulisch bediende semi-snelwisselstal. Daarmee wordt de dagelijkse melktijd flink teruggeschroefd.

Melkveehouder Janwillem Pimmelaar (34) uit Schildwolde (Gr) heeft op 15 november een nieuwe moderne melkstal in gebruik genomen. “Wij hebben deze stal gebouwd omdat we elke dag zo’n 7,5 uur kwijt waren aan het melken van onze koeien. Met de nieuwe melkstal zal dit slechts 3 uur zijn”, vertelt Pimmelaar.

Janwillem Pimmelaar is in maatschap met zijn ouders. “In de toekomst is het de bedoeling dat ik met mijn broer Wrister (23) het bedrijf ga runnen”, vertelt Pimmelaar. Het bedrijf heeft 190 melkkoeien, 150 hectare (105 hectare eigendom en 45 hectare huur) en een quotum van 1,3 miljoen kilo melk (exclusief leasemelk). De gemiddelde productie is 7.500 liter per koe met 4,5 procent vet en 3,6 procent eiwit.

De afmetingen van de melkstal zijn 20 x 8,5 meter. Te bedienen zijn de achteringang en het frame, dat 85 graden omhoog gedrukt wordt en de beweegbare vloer. Deze worden bediend met hydrauliek via elektronische aansturing. Bij binnenkomst wordt de koe herkend via een ringantenne in de vloer, die te herkennen is aan de twee draden die onder de vloer gaan. De ringantenne maakt verbinding met een Rescounter die de koe om heeft bij elke melkbeurt. De Rescounter die de koe om de rechter voorpoot draagt heeft een specifiek nummer en een stappenteller, die bij elke melkbeurt wordt uitgelezen. Al deze gegevens worden bijgehouden op een computer.

In de nieuwe melkstal wordt ook automatisch voeren toegepast. De computer die in verbinding staat met de Rescounter geeft aan hoeveel krachtvoer de koe krijgt in de voerderbak. De melk en de geleidbaarheid worden gemeten via een melkmeter en worden op dit bedieningspaneel zichtbaar. In de melkstal is een aparte leiding voor de separatiemelk. “Zo kan de melktaxi makkelijk gevuld worden met verse melk vanuit de melkput en is er geen gesleep met emmers meer.”

De machinekamer van de melkstal. “Dit is het hart van melkstal”, vertelt Pimmelaar. De melk wordt hier eerst voorgekoeld met deze voorkoeler tot ongeveer 12 graden voordat zij de silotank in gaat. Hierin kan 24.000 liter melk worden opgeslagen.

Op vrijdag 9 november werd er open dag gehouden op het bedrijf van Pimmelaar. “Wij wilden collega’s en burgers laten zien dat we trots zijn op onze nieuwe melkstal”, vertelt Pimmelaar. Met ruim 900 bezoekers was de open dag een succes te noemen.

 

Foto's tijdens de open dag