MonoBox melkrobot

Het nieuwe melkrobotsysteem van GEA, de MonoBox. Deze enkelbox kan tot 70 melkkoeien aan en is gebouwd op het DairyProQ automatisch melksysteem van de GEA-rotormelkstal.

De robotarm van de robot wordt ook geleverd op (bestaande) draaimelkstallen. De techniek van de automatische melkmodule verschilt van de MIone melkrobot door het mechanische gedeelte van de aansluitarm. Die bestaat, in tegenstelling tot de MIone aansluitarm, uit een dubbele tijdgestuurde riem. Dat maakt het systeem compact.

De MonoBox is zeer open. De koeien komen de melkrobot van de zijkant binnen. Als het melken klaar is, schuift de voerbak opzij zodat de koe vooruit de melkbox kan verlaten.

Modern ontwerp
Het open, diervriendelijke ontwerp met zijn brede in- en uitgangen, zorgt voor een veilige en snelle toegang tot de box. De verstelbare lengte van de box zorgt voor een optimale positionering van elke koe. Dankzij het modulaire ontwerp is het systeem snel geïnstalleerd en is het onderhoud eenvoudig en snel.

Prettige werkomgeving
Een aantrekkelijke en ergonomische werkomgeving maakt de MonoBox een systeem waarmee u uw dagelijkse bezigheden op een prettige manier kunt uitvoeren. In de comfortabele, veilige en schone werkomgeving van het melk- en managementcentrum zult u efficiënt kunnen werken.
Het 12,1” Touchscreen, inclusief het overzichtelijke MView-programma, wordt direct naast de melkbox geplaatst zodat alle informatie binnen handbereik is. De ruime toegang tot de uier maakt een handmatige ondersteuning altijd mogelijk. De led-uierverlichting maakt het werken comfortabeler.

Beste melkkwaliteit
Voor eersteklas melkkwaliteit is het van belang dat de koe goed en snel gemolken wordt. Doordat de korte melkslangen weinig weerstand geven is de melkafvoer in de MonoBox zeer goed. Het complete melkproces vindt plaats in de steriele melkbeker. Elke speen wordt direct aangesloten. In de beker wordt elke speen gegarandeerd gereinigd en voorgestraald (‘everything inline’). Na het reinigen wordt elke speen individueel gestimuleerd. De kwartierseparatie zorgt dat alleen goede melk in uw tank komt. De melk wordt voorzichtig weggepompt door de energiebesparende frequentiegeregelde melkpomp. Dus voor een goede melkkwaliteit kiest u voor de MonoBox.

Volledige transparantie
De MonoBox geeft inzicht in uw operationele kosten, zowel op locatie als op afstand. Of het nu gaat om energie, water of reinigingsmiddel; de verbonden meters zijn door online monitoring via FarmView uit te lezen zodat u maximum toezicht heeft op uw verbruikscijfers. Alle componenten in de MonoBox zijn zo klein mogelijk, maar toch zo groot als noodzakelijk om een maximaal rendement te behalen. De MonoBox is uitgevoerd met een zelfdenkende reinigingsautomaat zodat de reiniging zo optimaal mogelijk gebeurt.

De GEA MonoBox onderscheidt zich in:

  • arbeidsgemak;
  • koecomfort;
  • verbruik;
  • melkkwaliteit.

Artikel Melk van het Noorden

Automatisch melken zet al maar door. Uit cijfers van de Stichting Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties (KOM) in Dronten blijkt dat één op de vijf Nederlandse melkveebedrijven inmiddels met een automatisch melksysteem werkt. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van automatische melksystemen volgen elkaar in rap tempo op. GEA Farm Technologies heeft in het oosten van Duitsland inmiddels acht onbemande draaimelkstallen geïnstalleerd, variërend van 28- tot 40-stands uitvoeringen. 'Die carrousels draaien op bedrijven met meer dan 400 koeien. Ze kunnen concurerren met arbeidskrachten van € 30 per uur', stelt Rudi Groenendal, verkoopadviseur en projectbegeleider bij GEA-dealer Melkmachine Centrum Noord (MCN) in Drachten.

GEA ontpopt zich meer en meer als de nieuwe macht in robotland. Dat doet het met meerdere smaken. GEA levert al langer de MIone, een melkrobot met een modulair boxensysteem. In Duitsland en Canada realiseerde GEA een aantal onbemande draaimelkstallen, variërend van 28- tot 60-stand uitvoeringen. In Nederland is Hollander te Gasteren één van de eerste projecten met 3 stuks MonoBox enkelbox melkrobots. "De compactheid van het melksysteem, de vele meetmogelijkheden per melkkwartier, de zuinigheid in water en energie en dat alle uierbehandelingen in de beker plaatsvinden vind ik belangrijke voordelen", aldus de melkveehouder.

Bron: Melkvee