Matthezing - Assen

Installatie van 3 stuks GEA Farming MonoBox enkelbox melkrobots, GEA melkkoeltank VCool 22000 liter, RPS 1200 vacuümpomp met VoD Energy Saver, buffertank 600 liter, melkseparatie, CowScout tochtdetectie en DairyPlan C21.

Artikel Veeteelt

Van automatisering valt niet te winnen
Erwin Matthezing was niet van plan om met een robot te melken. Uiteindelijk lieten lichamelijke klachten hem geen andere keuze. Sinds oktober laten zijn koeien zich dagelijks melken door drie MonoBoxen van GEA. Hij waardeert het arbeidsgemak, maar ook de alerte signalering van uiergezondheid en tocht.

Matthezing melkt nu 51 koeien per box en zit daarmee op 75 procent benutting van de capaciteit. Per box kan de machine 68 koeien aan. Bij grotere aantallen neemt het aantal op te halen koeien (te) sterk toe. De manier van aansluiten draagt volgens Erwin bij aan het verhogen van capaciteit. De MonoBox beweegt in één handeling de arm met bekers onder de koe, zonder dat er eerst aparte voorbehandelbekers of borstels aan te pas komen. Het reinigen, stimuleren, melken en dippen gebeurt in dezelfde tepelbeker.

Beweegbare voerbak
Een beweegbare voerbak brengt de koe in de optimale positie in de melkbox. ‘Ik stel dit eenmalig in op het touchscreen. Afhankelijk van het formaat van de koe zijn er drie opties: groot, medium of klein. Het voordeel is dat koeien rustiger in de box staan, zonder ze te forceren’, legt de veehouder uit.

Guided exit
Na het melken stuurt de guided exit de koe weer naar de stal, waar ze de gelegenheid heeft om te liggen en te vreten. Bij Matthezing zijn er twee routes, omdat hij de koeien in twee groepen huisvest. Wanneer een koe tochtig is, stuurt de guided exit — de naselectie — haar naar een ander verblijf. Een ruimte die bedoeld is voor het werk van de inseminator. ‘Het komt voor dat ik ’s morgens in de stal kom en een koe zie staan die ik de dag ervoor niet als tochtig had opgemerkt. Dan denk ik: wat doe jij hier? Inmiddels weet ik dat het systeem niet liegt, van automatisering valt niet te winnen.’ Het systeem waar Matthezing op doelt, is GEA’s CowScout, een programma dat automatisch tocht detecteert. Daarnaast dient het ook als monitoring voor diergezondheid. ‘Tochtherkenning heeft echt een meerwaarde. Ik moest het systeem leren vertrouwen, maar de eerste ervaring laat zien dat het aantal terugkomers is afgenomen.

Foto's tijdens de bouw