DairyProQ

Continu volautomatisch melken is niet langer toekomstmuziek. Dit is te danken aan een baanbrekende innovatie - 's werelds eerste automatische melkplaatsmodule voor verschillende melkstanden: de DairyProQ.

De melkplaatsmodule DairyProQ van GEA voert alle stappen in het melkproces volledig automatisch uit:

  • Aanzetten van het melkstel.
  • Reinigen van de spenen (prédip).
  • Melkmonsteren.
  • Melken.
  • Postdip-proces.
  • Afnemen van de melkbekers.

Inbegrepen in het automatische proces zijn tevens het desinfecteren en reinigen van de melkbekers tussen de verschillende melkbeurten. Het unieke kenmerk van deze melkplaatsmodule is het aanzetten en afnemen van de melkbekers als autonoom systeem.
Het melkproces wordt hierdoor op iedere melkplaats volledig automatisch uitgevoerd. Met dit automatisch aansluitsysteem op iedere melkplaats blijft de koe (en de uier) steeds vrij toegankelijk.
Resultaat: een continu en efficiënt melkproces met een hoge mate van betrouwbaarheid.

In vergelijking met de Mlone, de Multibox-melkrobot van GEA, moeten de koeien wel door de bedrijfsleider naar de wachtruimte worden gebracht. Vanaf dan kan het melken volledig automatisch gebeuren: de koeien komen binnen en worden automatisch gemolken. Door het automatisch melken kunnen de koeien ook gemakkelijk meerdere keren per dag worden gemolken.

Of het nu gaat om een carrousel-, een visgraat- of een zij-aan-zij-melksysteem, de melkplaatsmodule past in meerdere melkstaltypes. De hoge doorvoercapaciteit maakt het bijzonder geschikt voor de grotere melkveebedrijven. De module kan ook in een semi-automatische uitvoering worden geleverd.

Het systeem is momenteel toepasbaar op buitenmelkers met een omvang van 28 tot 80 melkstanden. In een later stadium is het de bedoeling om de DairyProQ ook op andere typen melkstallen te testen en te introduceren.

Het innovatieve prototype van de DairyProQ van GEA heeft heel wat aandacht getrokken tijdens EuroTier 2012 en is daar bekroond met de gouden DLG-medaille.